
Minutes from March 15, 2017 GR/CCMT Teleconference 
Submitted by Christen Corvington 

Present on Call: Christen Corvington (AMTA), Tami Schumacher (AMTA), Garin Vorthmann 
(CLS), Kathryn Stewart (AMTA), Chris Smith (CSHA), Kris Will (CSHA), Alfred Westlake (AMTA), 
Charlotte Grill (AMTA), Roger Patrizio (CIMT), Cheryl Johnson (CSHA), Tsy Schupack (ABMP 
member) 

8:34: meeting begins 
 Going over proposed rule changes 

Why is this in the language at all?  Where did the motivation for rule 13 come from?  Have 
there been any complaints specific to breast massage?  

 DORA trying to gain clarification on areas like this so they don’t just create arbitrary 
rules, so they have background knowledge about the issue when dealing with complaints. 

Suggestion for Rule 13: 
Remove word “medical” from  section A line 1 and have it read “Prior to performing breast 
massage” documentation should happen--regardless of medical condition or not. 

In Section A line 1 a): “Acquire written and oral consent prior to any and all treatment.”   
-Change “eyewitness” to “individual” 

Alfred wonders about the authority of DORA to create a record keeping rule, breast massage 
or witnesses etc.  He doesn’t see anything in statutes giving them the authority to do this.—
bring it up to DORA and get feedback straight from them. 

National AMTA does not have language specific to breast massage, not something that’s 
usually put in statuatory rule 
Garin-we could present to DORA that this kind of rule is not usually in statute 
Tsy-DORA is just asking us to record keep 

Question for Rule 4 
-why isn’t DORA allowed to simply accept a license in good standing from another state 
Garin-understanding that a lot of the cases they’ve had have included therapists that came in 
under endorsement 
Gives them a route to compensate for lack of education.  This rule really for those people 
that haven’t practiced in a while, maybe never took an exam/500 hours 

Suggestion- Rule 4 section c #2 -put an “or” prior to number 2 starting “Or the applicant…” 
instead of “the applicant” 

Rule 5- section c#1 end with “or” preceding #2 
-strike rule 5 section c #1; if wont strike at least remove 2 year requirement 

Is there any way for CCMT to have a lawyer looking over the wording of these rule change 
wordings?  Will look into what avenues we have for legal person looking over wordings 

Call ends 9:48, next call March 29 8:30 am 


